Klassikko

Johdanto


http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/2d/Tutmask.jpg

Viidennessä jaksossa teemme näyttötyönä klassikon. Klassikko on harjoitustyö opinnäytetyölle. Teemme työstä kirjallisen dokumentoinnin blogiin. Kirjoittamiseen, luonnosteluun ja piirosten tekoon on aikaa varattu viikko. Korun pitäisi valmistua kolmessa viikossa. Teknisenä vaatimuksena on kahden kivenistutustavan käyttäminen.


http://www.touregypt.net/featurestories/picture07012003.htm

Aiheeksi valikoitui faaraoiden ajan Egypti. Työssäoppimisen aikana meidän piti tutustua aikakauden historiaan. Erityistä huomiota tuli kiinnittää kultaseppien työhön, käytettyihin tekniikkoihin ja muotoiluun. Inspiraatiota piti hakea yhdestä tai useammasta korusta. Lisään blogiin kuvia esineistä, jotka eniten inspiroivat minua.


http://www.jewelsglobe.com/wp-content/uploads/head-300360_com_golden_diadem.jpg

Suunnittelu


Aihe ei inspiroinut minua yhtään. Lisäksi koin englanninkielisten kirjojen lukemisen hyvin haastavaksi. Etsinkin netistä kuvia, jotta pääsisin vauhtiin. Vaikka inspiraatiota piti hakea koruista, kiinnostuin eniten faaraoiden ja jumalien päähineistä ja kruunuista. Suurin innoitukseni löytyi lainaamastani historiankirjasta. Siinä oli kuvattu prinsessan hautakammiosta löytynyt kultainen diadeemi. Suunnittelemani koru on kuitenkin aivan erinäköinen kuin alkuperäinen koru.


http://www.touregypt.net/featurestories/picture04192005.htm

Päätin toteuttaa kaksoissiskolleni korun, jota voisi käyttää sekä kaulakoruna että hiuskoruna. Kaksoissiskoni pitää isoista ja värikkäistä kaulakoruista. Hänen lempivärinsä on vihreä korostettuna violetilla, punaisella ja ruskealla. Siskoni rastatukka tulee ottaa korun muotoilussa ja kiinnityksessä huomioon. Lisäksi siskoni toivoi, että korun pituus olisi säädettävissä.


Esityskuva suunnitelmastani

Luonnolla oli voimakas vaikutus taiteeseen ja muotoiluun Egyptissä. Halusin korostaa tätä valitsemalla korun pääväriksi vihreän eri sävyissä. Lisäksi otin kuvioon vaikutteita aikakaudelle hyvin tyypillisestä lootuksenkukasta. Halusin tehdä korusta leveän ja monirivisen mukaillen näyttäviä usekh-kaulakoruja.

Työpiirustukset

Toteutan korun filigraanitekniikalla, jotta siitä ei tulisi liian raskas käytettäväksi. Filigraaniosat yhdistän valmisketjulla. Säädettävyyden saan helpoimmin toteutettua salpalukolla. Istutustekniikoiksi valitsin putki-istutuksen ja kruunuistutuksen. Kivinä käytän peridootteja ja turmaliineja. Hiuskiinnikkeisiin tulee mahdollisesti myös raeistutusta, jos aika niiden toteuttamiseen riittää.
 

Korun valmistaminen


Aloitin tekemällä kokeiluja ja mallikappaleita. Tein filigraanilangasta muutaman eri paksuisen kokeilupätkän. Kaikista pienistä osista taivuttelin mallikappaleet, joista sain mitat leikattaville pätkille.


Valitsemani kivet ja filigraanilangan kokeilupätkiä
Jokaisesta osasta tein mallikappaleen
Messinkinen sabluuna isojen kaarien taivuttamiseen

Sitten olikin aika aloittaa työ. Aloitin tekemällä filigraanilangat ja valssaamalla kehyksiä varten sopivan paksua lankaa. Juotin ensin kehyksiin valssatusta hopealangasta taivutetut osat. Tein osat tukevasta langasta, jotta osista tulisi jämäkät.

Muutama metri hopealankaa
Kehykset ja isommat osat sileästä hopealangasta

Seuraavaksi taivuttelin filigraanilangasta sirommat osat.

Pikkuhiljaa eteenpäin
Hopeaosat melkein valmiina

Aloitin myös kultaisten osien tekemisen. Istutuksiin valitsin 18 karaatin keltakullan.

18 karaatin kultalevyä
Tein kartioihin sovitteet ennen kruunun muodon viilaamista
Kruunujen muodon viilaamista
Kruunu valmiina ja paikoillaan

Putki-istusten kanssa minulla oli suuria ongelmia niin juottamis- kuin vetovaiheessa, joten luovuin niistä kokonaan.


Juottaminen ei onnistunut
Putki lähti vetovaiheessa murtumaan

Korun kasaaminen alkoi ketjujen pituuksien mallailulla. Osa lenkeistä lähti avattaessa irti. Kiinnitit lenkit uudestaan pistehitsauslaitteella. Hitsauksesta jäi rumia jälkiä, joita en saanut kunnolla siistittyä. Salpalukkoa varten tein hopeiset salpatapit ja ketjuun isommat lenkit.

Lyhyiden väliketjujen kiinnittämittäminen vaati keskittymistä
Salpalukon osia
Salpalukko kasattuna
Ketjun pituutta voi säätää vaihtamalla salpalukon paikkaa

Itsearviointi

Haukkasin suunnitteluvaiheessa liian ison palan pureskeltavaksi. Jouduin tekovaiheessa tekemään paljonkin kompromisseja. Siitä huolimatta en saanut tehtyä korua valmiiksi annetussa ajassa. Kiireessä en myöskään kerennyt viimeistelemään korua kunnolla.

Keskimmäinen osa valmiina

Työ oli kuitenkin hyvin opettavainen, erityisesti tulevaa opinnäytetyötä ajatellen. Mielestäni valmis koru on näyttävä. Olen positiivisen yllättänyt kehuista, joita olen korua tehdessäni saanut. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti