torstai 7. helmikuuta 2013

Kaiverrus

Vuodenvaihteen jälkeen pääsin kokeilemaan ensimmäistä kertaa kaivertamista. Tehtävänä oli kaivertaa viisi 6,5 x 10,5 cm kuparilevyä. Kahdelle ensimmäiselle levylle tulee viivaharjoituksia, yhdelle kuviokaiverrus ja kahdelle levylle tekstiä. Aloitimme kaivertimen teosta. Minulta se ei kuitenkaan luonnistunut, joten opettajamme Tarja Sipponen teki kaivertimeni loppuun.

Hiekalla täytetty kaiverrustyyny, viistekaiverrin ja kuparilevy
Alkukangertelujen jälkeen pääsin kaivertamaan. Ensin levyt kiinnitettiin pakettilakalla puupalikkaan. Alussa tein liian raskasta viivaa. Kaivertaminen myös tuntui vaativan hurjasti voimaa. Jälki näyttikin hiukan kyntämiseltä. Lipsuja tuli vähän ja alku vaikutti sangen lupaavalta. Minusta kaivertaminen oli varsin hauskaa puuhaa.

Ensimmäinen harjoituslevy valmiina
Toisen levyn alussa pääsin jyvälle hiusviivoista ja kaiverrin alkoi kummasti luistamaan kuin vettä vaan. Viisteviivat eivät sitten sujuneetkaan ihan niin hyvin. Teen viisteviivat liian leveiksi ja jälki ei ole siistiä. Tein ylimääräisen harjoittelulevyn välissä treenatakseni kättäni, mutta edelleenkään ne eivät ole sujuvia.

Paksummat viivat olivat hankalia
Kuvakaiverrusta varten saimme opettajalta valmiin kuvion. Tehtävänä oli kaivertaa yksinkertaisempi kahdesta kuviosta. Koristeellisempi miellytti minua enemmän ja kaiversin myös sitä. Kuvakaiverrus tuntui viisteviivojen jälkeen tosi helpolta ja mukavalta.

Kuviokaiverrusharjoituksia
Opettajan suosituksesta kokeilin kuviokaiverrusta myös hopealle. Kaiversin saman koristeellisemman kuvion kirjanmerkiksi. Hopea on huomattavasti miellyttävämpi kaivertaa kuin kupari. Hopealla kaiverrin liukuu paljon helpommin.

Kirjanmerkki hopeasta
Tekstilevyt olivat minusta hankalat jo piirrotusvaiheessa. Kirjaimet kallistuivat eri suuntiin ja välistyksestä ei tullut tasaista. Antikvakursiivi sujui kuitenkin kohtalaisesti.

Antikvakursiivi piirotettuna
Levy kaiverrettuna
Kaunolevyn puolivälin jälkeen kadotin otteen hommasta ja levyn alaosasta ei tullut siistiä.

Kaunolevy piirotettuna
Kaunoteksti kaiverrettuna
Seuraavaksi meillä on sormuskaiverrusta. Kaivertaminen suoralle pinnalle on vaikeaa. Sormuskaiverrus on kuulemma vielä moninkerroin vaikeampaa. Jännityksellä jään odottamaan tulevaa.

2 kommenttia: