tiistai 20. marraskuuta 2012

Medaljonki

Perinteinen medaljonki on yksi harjoitustehtävistä, joissa pääsee tutustumaan perustekniikoihin. Medaljonki toteutetaan annettujen työpiirustusten mukaan. Omaa muotoilua pääsee toteuttamaan pinnan kuvioinnissa ja riipuslenkin muodossa.

Aihioiden muotoilu tapahtuu prässimuotilla pienellä heittoprässillä.

Pieni heittoprässi
Medaljongin aihiot prässätään 0,6 mm hopealevystä koulun prässimuotilla. Ensin levystä sahattiin soikeat palat puoliskoja varten.

Prässimuotti
Prässi puristaa levyn muotin väliin.

Prässimuotti kohdistetaan merkkien mukaan
Muotti muokkaa levyyn soikean pullean muodon, josta medaljongin puoliskot syntyvät.

Muotin taivuttama hopealevy
Aihioita tarvitaan medaljonkiin kaksi.

Aihionpuoliskot toiselta puolelta
Prässätyt levyt sahataan ja viilataan reunan mukaan. Alapinnat viilataan ja filssataan suoriksi, jotta saadaan riittävä pinta-ala kestävää juotosta varten.
Alapinnat on suoristettu
Sisäsarjat piirotetaan ja sahataan 0,8 mm hopealevyyn. Puoliskojen sisäpinnat siistitään ennen juottamista. Siistimen epäonnistui laikkojen hajottua ja puoliskojen pinnoista tuli erilaiset.

Sisäsarjat on piirrotettu, sahattu ja filssattu muotoonsa
Ennen juottamista toiseen sisäsarjaan lyödään leimat. Leimat tulevat alempaan puoliskoon alareunaan. Medaljongin puoliskot asetetaan sisäsarjalevyjen päälle ja kaivertimella nostetaan pienet kärhet. Kärhet estävät puoliskoja liikkumasta juottamisen aikana.

Medaljonginpuoloskot liimataan yhteen
Ylimääräinen levy sahataan pois ja puoliskoja viilataan alustavasti muotoonsa. Leimojen kohta merkataan ulkopuolelle, jotta sarana voidaan mallata oikealle puolelle. Puoliskot liimataan toisiinsa pikaliimalla ja muoto viimeistellään viilaamalla ja filssaamalla.

Saranaura
Saranaa varten tein kaksi milliä paksua putkea vetosiivulla. Saranaa varten medaljonkiin viilataan ura johon putki uppoaa.

Saranaura putken kanssa
Putken tulee sopia uraan mahdollisimman napakasti. Liika väljyys aiheuttaa ongelmia niittausvaiheessa. Aloitin viilaamisen 2 mm paksulla saranaviilalla, mutta urasta tuli liian väljä. Onneksi sain luokkakaverilta lainaan 1,8 mm saranaviilan, jolla urasta tuli hyvä.

Saranaura sivulta
Putken tulee upota medaljongin sisälle 2/3 paksuudestaan.

Saranaputki
Urasta mitataan saranan pituus. Pituus jaetaan kolmella. Alempaan medaljongin puoliskoon tulee kaksi reunimmaista putkenpätkää ja ylempään keskiputki. Näin sarana on kestävämpi. Saranan juottaminen aloitetaan kaksiosaisesta alaosasta. Putkesta sahataan hiukan saranan valmista mittaa pitempi pätkä. Keskiosasta sahataan alapuoli pois 1/3 matkalta. Jäljelle jäänyt silta pitää putkenpätkät suorassa sopivalla etäisyydellä toisistaan.
Saranaputki sidottuna pintilangalla paikalleen
Juottamista varten saranaputken voi tukea pintilangalla. Putken sauma asetellaan keskelle puoliskoon viilattua uraa. Sauman tulisi juottua samalla kun saranaputki juotetaan kiinni.
Sarana juotettuna paikalleen
Saranan juottaminen oli minulle ongelmallista. Ensimmäinen yrityksellä kaksiosainen putki asettui väärin ja puoliskot eivät enää sopineet toisiinsa. Yritin korjata asentoa lämmittämällä uudestaan onnistumatta. Lopulta minun oli pakko ottaa putki irti ja tehdä uusi pätkä. Juottamisen jälkeen sahasin sillan pois ja siistin putkien päät. Mittasin keskiputken pituuden siistitystä välistä. Keskiputken juottamisen jälkeen puoliskot eivät olleet vieläkään aivan kohdikkain ja puoliskojen väliin jäi pieni rako sarananpuolelta. Muotoilin puoliskoja paremmin toisiinsa sopiviksi karkealla filssillä.

Riipuslenkki ja lukkolanka juotettuna
Riipuslenkkiä varten medaljongin alempaan puoliskoon juotettiin pieni lenkki 1 mm langasta helpolla juotteella. Lukitusmekanismia varten juotin samalla sivulle pätkän 1 mm hopealankaa.

Saranalanka sovitetaan riivattuun putkeen
Riipuslenkki juotetaan paikalleen ennen saranaputken riivaamista. Putken sisäosa riivataan ylhäältä avarammaksi. Niittilanka viilataan toisesta päästä kapeammaksi niin, että se juuri ja juuri mahtuu putken sisään. Keskimmäinen putki riivataan aavistuksen väljemmäksi. Riivausvaiheessa huomasin, että toinen alemman puoliskon kahdesta putkesta oli saumasta auki. Sauma irvisti ja se oli pakko juottaa umpeen. Niittaus ei onnistu, jos putken saumat ovat auki.

Vasemmalla näkyy vääntynyt niittilanka ja putken sauma on auki
Ennen niittaamista putkien päät viilataan medaljongin muotoon paremmin sulautuvan viistoiksi. Saranan alapäähän, jossa on pienempi reikä, tehdään ruusuterällä pieni viiste eli senkaus. Niittilanka lyhennetään sopivan mittaiseksi. Yläpää jätetään suoraksi, ja niittausvaiheessa se tuetaan tasoalaisinta vasten. Alempaan päähän jätetään hiukan niittausvaraa, joka levitetään peittämään senkaus. Jätin lankaan liikaa niittausvaraa ja se vääntyi toiselle puolelle. Samalla putken sauma aukesi.

Siistitty niittaus
Lyhensin niitistä pituutta pois ja käänsi sitä hiukan pihdeillä. Yritin niittausta uudestaan pyrkien levittämään niittiä toiseen suuntaan. Niittauksesta ei tullut toivotun siistiä, mutta se täyttää tehtävänsä.

Siistitty sarana
Siistin putkien päät filssaamalla.

Lukkolanka muotoiltuna
Viilasin medaljonkiin kynsiurat, jotka helpottavat aukaisemista. Muotoilin lukkolangan ja siistin sen filssaamalla.

Medaljonki päältäpäin
Siistin mattapinnan karkealla filssipaperilla.

medaljonki sisältä
Siistin hiukan sisäsarjoja hienommalla filssillä. Lopuksi medaljonki hopeoitiin.

Medaljonki hopeoituna
Monen juottamisen ja keittämisen jälkeen sisäpinnan kuvioinnista ei ole enää jälkeäkään havaittavissa. En ole tyytyväinen sisäpuolen sotkuiseen ulkonäköön. Puoliskot irvistävät ylhäältä hiukan. Sisäsarjoista tuli liian kapeat. Muuten olen tyytyväinen lopputulokseen. Erityisesti olen tyytyväinen siihen, että sain niittausta siistittyä toimivaksi.

Medaljonki kaiverrettuna
 Kaiverrutin medaljongin kanteen kissakuvion, jonka sisäosa puleerattiin kiiltäväksi. Kaiverruksen teki Timo Kansa Aito Kultasepänverstaalta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti