maanantai 25. maaliskuuta 2013

1. näyttö, kruunuistukkasormus

Ensimmäisenä näyttönä meidän tuli valmistaa hopeasta kruunuistukkasormus 8mm zirkonialle. Rungon muodoksi oli määritelty perinteinen jyväseena. Ensimmäisenä tehtävänä oli päättää käytettävät materiaalivahvuudet ja laskea tarvittavat määrät. Halusin jättää kivenistutukseen työstövaraa, joten valitsin kruunuun millin paksuisen levyn. Runkoon halusin selkeän kontrastin leveämmän alaosan ja kavennetun yläosan välille.

Tarvittavat materiaalit juotteita lukuunottamatta
Kruunun valmistaminen aloitettiin valmistamalla kartio samalla tavalla kuin kartioistutuksessa. Kruunuun viilattiin ensin yläpuolen kynnet ja viisteet. Alosasta sahattiin pohjarengas irti, jonka jälkeen kruunun alaviisteet viilattiin muotoonsa.

Rungon valmistaminen aloitettiin valssaamalla päitä ohuemmaksi samalla tavalla kuin rivisormuksessa. Sormus juotettiin renkaaksi ja pyöristettiin. Sormusrunko taottiin sivuprofiililtaan kiilan muotoon ja siistittiin viilaamalla ja filssaamalla. Ensimmäinen sormusrunko ei venynyt takomisesta tarpeeksi, joten tein toisen. Ennen juottamista kruunun alaviisteet, renkaan yläreuna ja sormuksen yläosa kiillotettiin alustavasti.

Sormuksen osat valmiina juottamista varten
Sormuksen kasaaminen aloitettiin kruunun juottamisesta. Sormusrunkoon tehtiin kruunua varten aukko ja päät muotoiltiin haluamalla tavalla. Halusin säilyttää sormusrungon selkeän geometrisen muodon, joten en tehnyt päihin koristeellisia aukisahauksia tai aukkoja. Juotokset sujuivat harvinaisen hyvin ja kruunu asettui ensimmäisellä yrityksellä suoraan ja oikealle kohdalle.

Sormuksen juotokset onnistuivat todella hyvin
Ennen kiven sovittamista kruunun kynnet ja yläviisteet kiilloitettiin. Sovitteiden tekeminen oli minusta hankalaa. Pelkäsin, että kivi hajoaisi väärin tehtyjen sovitteiden tai punsselin lipsahtamisen takia. Aloitin istuttamisen kääntämällä kynsien päitä pihdeillä. Kiinnitin sormuksen istutuskuulaan ja painelin kynnet alas istutuspunsselilla. Muotoilin kynsiä viilalla ja kiillotin mikromoottorin kiillotusterillä.

Sormus valmiina
Sormuksen kiillottaminen tyydyttävään kuntoon oli työlästä, mutta vaivan arvoista. Sain sormuksesta arvosanaksi kolmosen (asteikolla ykkösestä kolmoseen) ja erinomaiset suulliset ja kirjalliset arviot.

Sormus valmiina

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti