lauantai 9. maaliskuuta 2013

Jatkoa kivenistutukselle

Rivisormuksen jälkeen jatkoimme tutustumista kivenistutukseen harjoittelemalla hyvin yleistä hiertämistä. Ensin teimme hiertämistä varten työkalun teräslangasta. Istutin hopealevyyn halkaisijaltaan kolmen millin zirkonioita.

Harjoittelin 2mm paksulla hopealevyllä

Harjoitukset sujuivat hyvin. Reunus ei ollut liian leveä, eikä lipsuja tullut kovin paljon. Istutuksen kestävyyttä testataan painamalla kiveä alapuolelta. Yhdeksästä kivestä vain yksi irtosi voimakkaasti painamalla.

Keskikivi istutettuna ja sivukivien sovitteet tehtynä

Ensimmäinen rivisormusta varten tekemäni runko oli liian pieni. Päätin jatkojalostaa sitä. Vasaroin rungon suuremmaksi ja viilasin muotoa siistimmäksi. Runko on niin kapea, että siihen ei voi hiertää kuin kahden millin kiviä. Niitä minulla ei ollut kuin kirkkaina. En halunnut tehdä sormusta pelkästään kirkkailla kivillä. Tein keskelle istutuksen yhdelle kolmen millin värilliselle zirkonialle samalla tavalla kuin rivisormuksessa. Sen molemmin puolin tulee kaksi kirkasta zirkoniaa. Istutin keskikiven ensimmäisenä, koska sivukivien paikat on helpompi määrittää sen jälkeen.

Reiät eivät asettuneet suoraan linjaan

Aloitin poraamaan sivukiville paikkoja, mutta poranterä katkesi rungon sisälle. Poranterä täytyi syövyttää pois tuoreessa rikkihapossa. Terä oli niin tiukasti kiinni, että sormusta täytyi pitää hapossa kaksi vuorokautta. Kun terä oli syöpynyt tarpeeksi opettajamme Hannu Huovinen porasi reiän auki. Ensimmäinen reikä ei osunut rungon keskelle, joten jouduin hiukan korjaamaan kivien sovitteita tehdessä. Kiillotin sormuksen alustavasti ennen sovitteiden tekoa, jotta sivukivien istutukset eivät kärsisi.

Sormus valmiina

Harjoittelin pienempien kivien hiertämistä ensin kahden millin hopealevyyn. Istutuskokeiluni eivät tahtoneet onnistua. Lähdin kuitenkin rohkeasti tekemään istutuksia sormusrunkoon ja se sujuikin paljon paremmin. Istutusvaiheessa tuli pieniä lipsuja enemmän kuin levylle, mutta niiden siistiminen sujui ongelmitta. Lopuksi kiillotin sormuksen vielä uudestaan. Sormuksesta tuli oikein kivan näköinen. Erityisesti pidän vihreän keskikiven sävystä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti