torstai 28. maaliskuuta 2013

Katkennut risti

Neljännessä jaksossa pääsimme tutustumaan myös emalointiin. Tehtävänä oli suunnitella ja toteuttaa asiakastyönä emalikoru voileipätekniikalla. Tässä tekniikassa vahvemmalle pohjalevylle juotetaan puolen millin paksuisesta levystä sahattu reunus ja syntyneet syvennykset täytetään emalilla. Sain asiakkaakseni tuttavapiiriini kuuluvan nuoren miehen, joka on raskaamman musiikin ystävä. Hän toivoi, että valmistaisin hänelle mahdollisimman pienen katkenneen ristin.

Pahvimalline ja mittasuhteita antamassa sytytin
Emalitöissä mekanismien tulee olla aika jyvkeviä, koska juotokset voivat syöpyä uunissa. Jouduin toteuttamaan ristin suunniteltua isompana, jotta emalille ja mekanismeille jää riittävästi tilaa. Mallin ideoinnissa kuluikin tovi toimivia ratkaisuja etsiessä. Luokkatoverien ja opettajani kanssa ideoituani tein pahvista mallineen mittojen ja suunnitellun niittauksen testaamiseksi. Pahvimallineen avulla piirrotin osat molemmille levyille.

Tarvittavat levyt ja putkiaihio riipuslenkkiä varten
Aloitin sahaamalla ohuempaan päälilevyyn emalille aukon. Aukon reunat viilattiin hieman vinoiksi, jotta emali ei jäähtyessään murru jännitysten takia. Emalityöt juotetaan kaikista kovimmassa lämpötilassa sulavalla juotteella. Juotettavat pinnat ovat suuria ja jouduinkin paikkaamaan juotoksia pari kertaa. Juotin niitin ja vahvikepalan ristiosaan ja katkenneeseen varteen taustalle putken pätkän nahkanauhaa varten.

Risti ja mekanismien osat
Ensimmäisellä emalointikerralla tämä kostautui juotteen pursutessa emalin sekaan muodostaen huokoisia kukkakaalimaisia möykkyjä emalin reunaan. Ilmeisesti annoin kappaleiden olla liian kauan emalointiuunissa. Poistin juotteet mikromoottorin timanttiterällä ja jatkoin emalointia varovaisemmin. Tämän jälkeen emalointi sujui hyvin, mutta keskiharmaa sävy tummui miltei mustaksi kerrosten lisääntyessä.

Risti valmiina
Päällipinnan ja taustan työstin timanttiterällä mattapintaiseksi korostamaan kiiltävää emalia. Sivut ja niittauskohdan vahvistuspalan kiillotin ensin käsin puleeraamalla ja viimeistelin mikromoottorin kiillotusterillä.

Ristin taustapuolella niittaus ja putki nahkanauhaa varten
Alunperin olin suunnitellut tekeväni kupukantaisen niitin. Valmis lankani paljastui kuitenkin hyvin ohueksi putkeksi, joten jouduin hieman muokkaamaan suunnitelmiani. Tein taustalle pienen prikan ja putkiniittauksen. Vahvistin niittausta laseroimalla prikan ja putken yhteen. Näin etu- ja takapuolesta tuli suunniteltua yhteneväisemmät.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti