maanantai 11. maaliskuuta 2013

Vahamallin valaminen

Meillä oli aikaisemmin syksyllä muotoilukurssilla tehtävänä vahamallin muotoileminen käsin. Suunnittelun lähtökohtana oli jokin ihmisen tekemä rakennus. Valitsin ihanan jugendrakennuksen Helsingin Katajanokalta.

Inspiraation lähde
Sen kukkakuvioiden pohjalta suunnittelin riipuksen. Alkuperäisenä ideana oli juottaa riipuksen päälle langat, jotka kaartuisivat pohjakappaleen ulkopuolelle. Niistä yksi toimisi riipuslenkkinä. Parin langan päähän suunnittelin laittavani pieniä värillisiä kiviä putki-istutuksella.

Vahamalli
Vahamallit valettiin hopeasta. Valu epäonnistui jostain syystä. Riipuksen nurja puoli toisti vahamallin pinnan tarkasti, mutta paraatipuolella oli syviä reikiä. Viilatessa vahamalliin tekemäni urat kuluivat pois, vaikka vahvistin niitä mikromoottorilla.

Valukappale kiillotettuna ja kivi istutettuna
Yleensä pyrin tekemään mahdollisimman siistiä ja tarkkaa. Nyt kuitenkin kuvio alkoi näyttämään kaikessa lapsellisuudessaan kivalta. Päätin että en edes yritä siistiä kuviota. Sen sijaan kultaan riipuksen ja istutan keskelle värillisen zirkonian hiertämällä. Ketjulle tein aukot reunukseen.

Ennen kultausta suojasin hopeansävyisiksi jäävät osat kynsilakalla
Riipusta kiillottaessa valun huokoisuus aiheutti ongelmia. Huokoset näkyvät varsinkin kullatussa riipuksessa mustina pisteinä. Myös kiven istuttaminen materiaaliin, jossa on voimakkaita korkeuseroja urien kohdalla, osottautui haastavaksi.

Riipus kultauksen jälkeen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti